sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

what a nice day

Kutsuttiin pari tuttua kylään viime viikolla, ja päätettiin tarjota naudan sisäfilettä ja jotain pientä siihen kaveriksi. Toinen vieraista ei voinut syödä gluteiinia tai laktoosia sisältävää ruokaa, joten se hieman rajoitti tarjoilua, mutta ei ollenkaan pahasti. Eli jälkkäriksi en sitten leiponut mitään, vaan mansikat, kermavaahto ja kuohari toimittivat sitä virkaa, ja oikein mainiosti! Kuvia tuli vain pääruuista.






Eli tarjolla oli salaati, lohkoperunoita, uunissa paahdettuja porkkanoita ja bataatteja, sekä naudan sisäfilettä.

Perunat:

5:delle hengelle käytin n. 1,5 kg perunoita, mielellään kiinteitä.
kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
neitsytoliiviöljyä

Pese perunat ensin huolellisesti, ja leikkaa ne haluammallasi tavalla. Itse lohkon ne alla näkyvällä tavalla.

 Puolita peruna keskeltä, ota toinen puolikas käsittelyyn ja halkaise sekin puoliksi.


 Käännä puolikas samalla tavalla kuin kuvassa ja paloittele. Tee samoin toiselle puolikkaalle, sekä perunan toiselle kokonaiselle puolikkaalle


 Laita kaikki puolikkaat kulhoon.

Sekoita joukkoon oliiviöljyä. Itse teen sen silmämääräisesti, eli riittää kun kaikkiin perunoihin tulee selkeästi kiiltoa. Lisää suola, n. 2-3 teelusikallista. Tämänkin teen silmämääräsesti. Sekoita huolella ja levitä perunat kahdelle pellille. Levitä päälle hieman mustaippuria, ja halutessasi basilikaa, tai muita mausteita.

Laita 225 asteiseen, noin 50 minuuttia on sopiva aika. Viimeisen 10 minuutin ajaksi uunin lämpötilan voi nostaa 250 asteeseen.

Uunissa paahdetut porkkanat ja bataatit:

1 bataatti
4 porkkanaa

neitsytoliiviöljyä
balsamiviinietikkaa

suolaa
mustapippuria
basilikaa


Tee bataatista siivuja ja kuori vasta sen jälkeen kuvassa näkyvällä tavalla.


 Kun siivu on kuorittu, leikkaa se sekä pitkittäin että poikittain, jotta saat bataattikuutioita. Pese, ja kuori hellästi porkkanat, niin että kuori ei kokonaan kuitenkaan lähde. Paloittele ne ja laita kulhoon bataattikuutioiden sekaan.

Kannattaa käyttää samaa kulhoa kuin perunoissa. Näin säästyy turhalta tiskiltä ja kulhossa on jo valmiiksi hieman öljyä. Lisää balsamiviinietikkaa niin, että porkkanat saavat väriä. Itse laitan hieman enemmän, sillä pidän siitä kovasti. Lisää vielä oliiviöljy, sekä mausteet. Mausteiden kanssa ei kannata pelleillä liikaa, ettei vihannesten oma maku häviä. Laita ne kulhoon, joka kestää uunin lämpötilan, tai pellille leivinpaperin päälle.

Paista samaan aikaan perunoiden kanssa. Jos haluat vihanneksista hieman kovia - al dente - noin 30 minuuttia riittää. Siitä eteenpäin vihannesten kypsyyttä kannattaa tarkkailla 10 minuutin välein. Kun ne ovat sellaisia kuin haluat, ota ne uunissa ja tarjoile heti.

Salaatti:

Pohja:
kevätsipuli
kapriksia
herneenversopuska
1 porkkana
reilu 1/2 kurkkua
2-4 tomaattia

neitsytoliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
mustapippuria


Leikkaa sipuli ja lisää jokkoon vajaa puoli purkkia kapriksia, tai oman maun mukaan.


Lisää joukkoon pilkottu herneenverso. Lisää msutapippuria, taas oman maun mukaan. Lisää oliiviöljyä melko reilusti. Seuraavaksi balsamiviinietikkaa sen verran, että väri muuttuu kivasti hieman tummemmaksi. Kuori porkkanat ja tee porkkana suikaleita. Jotta suikaleista tulisi mahdollisimmn ohuita, käytä työvälineenä joko perunankuorimaveistä tai juustohöylää. Sekoita.


Lisää vielä kurkut ja tomaatit, sekä joitain (tai vaikka kaikki) seuraavista salaateista:

Romaine
Punainen salanova
Lollo Rosso
Jäävuorisalaattia

Päällimmäiseksi tavallinen lehtisalaatti (1-2 ruukkua), ja juuri ennen syömistä sekoita salaatti tarjoilukuntoon. Näin pehmeä lehtisalaatti ei vety ja pehmene liikaa salaattikastikkeesta.

Tämä salaatti on se meidän "tavis"-salaatti. Eli ideana on, että kaprikset antavat suolaa, kastike ei voi epäonnistua ja pohjalle "kovat" salaatit ja päälle "pehmeät". Kastike pehmittää hieman kovia salaatteja ja samalla maustaa niitä. Tosi helppo salaatti kyseessä! Juuri ennen tarjoilua salaatti vain sekoitetaan.

Lisäksi voi laittaa esimerkiksi feta-juustoa. En kuitenkaan suosittele mitään Apetit -valmiskuutioita, enkä ainakaa kevytjuustoja!. Itse käytämme normaalirasvaista Patros-fetaa, jonka voi leikata tai murskata, miten ikinä haluaa. Juustoa menee noin 1 paketti per salaatti.

Naudan sisäfilepihvit:

Hae lähimmältä lihatiskiltä haluamasi kokoisia, painoisia ja paksuisia pihvejä niin monta kuin on syöjiä. Meillä on tapana ostaa myös yksi ylimääräinen, ei sitä tiedä vaikka joku saapuisi "kuokkimaan" taikka jollain olisikin suurempi nälkä!

Ota lihat lämpiämään puoli tuntia ennen valmistamista.


Aluksi taputtele lihanuijalla pihvit sopivan paksuisiksi. Vaikka haluasit erittäin paksun, sekä raa'an pihvin, on sitä syytä taputella molemmin puolin. Kelmu suojaa pihviä hieman, ja pitää lihannuijan hieman puhtaampana.



Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Painele lusikan kuperalla puolella lihaa hellävaraisesti. Anna maustua 10-20 minuuttia.


Paista lihoja kuumassa grillissä noin 1,5 minuuttia per puoli. Tässä pitää kuitenkin muistaa lihan paksuus, sekä haluttu raakuusaste. Näistä pihveistä tuli kaikista medium+.

 (Tämä pihvi on tältä päivältä)

Tälläistä oli siis tarjolla, ja oli hyvä sekä runsas ateria, vaikka itse sanonkin. Meitä oli kolme ihmistä tekemässä, ja aika nopsaan tämäkin ateria siis syntyi. Aktiivista tekemsitä on noin 20 minuuttia. Paistoaika perunoissa on melko pitkä ja lihat pitää muistaa nostaa huoneenlämpöön tarpeeksi ajoissa. Ruokajuomana toimi vesi, kivennäisvesi, sekä jälkiruoan kanssa kuohuviini (jonka nimeä en tietenkään muista). Jos et omista salaattilinkoa, unohda suosiolla salaattien peseminen. Mikään ei ole hirvempää kuin märkä salaatti! Se laimentaa kastikkeen makua huomattavasti. Itse emme ole pesseet salaatteja, ja terveinä olemme pysyneet. Kuitenkin päädyimme salaatilingon ostamiseen, ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä, sillä onhan se kivempi syödä pestyä ja puhdasta salaattia. Jokainen kuitenkin omalla tavallaan.

Pahoittelen, että ohjeet olivat niin suurpiiteisiä, mutta en ole koskaan katsonut ensimmäistäkään reseptiä tehdessäni näitä ruokia. Kaikki on syntynyt "fiilispohjalta" ja kokemuksen perusteella!

2 kommenttia:

Tuulia kirjoitti...

Olen ihan samaa mieltä salaattiasiasta! Märkä salaatti on kamalaa, ja ennen salaattilinkoa jätin salaatin pesemisen suosiolla väliin.

Laura kirjoitti...

-Tuulia: Ihanaa, että en ole ainoa joka näin tekee! Kiitos kommentistasi :)